FIDEL CASTROS SPION I KÖPENHAMN MED MERA

Lena Breitner rapporterade den 9 juni 2014 på sin blogg om kubanskt spioneri i Skandinavien. Den 1 april 1977 blev mexikanaren Jaime Okusono Martinez gripen i Köpenhamn. Dansk säkerhetspolis PET misstänkte att han spionerade för Fidel Castros Kuba. Utdrag nedan:

PET, dansk polis och den danska regeringen var övertygade om att Jaime Okusono Martinez var utsänd av Fidel Castro för att skapa ett terror- och spionnätverk som skulle hjälpa europeiska terrorister att underminera de västliga demokratierna. De västliga säkerhets- och underrättelsetjänsterna var klara över den kubanska underrättelse- och säkerhetstjänsten DGI hade KGB bakom sig.

Vänsterfalangens ”nyttiga idioter” samlade å andra sidan in namnunderskrifter och skrev protestsånger.

Dåvarande journalisten vid tidningen Informations Peter Wivel ska enligt Bent Blüdnikow, som precis kommit ut med en ebok om Martinez-ärendet, ha skrivit kampanjartade artiklar för att visa att Okusono Martinez var oskyldig.

Den svenska Kröcheraffären var absolut inte ren tysk affär. En som utvisades hette Alan Hunter och var brittisk medborgare. En annan utvisad var mexikanaren Armando Gonzalez-Carillo. Sexton svenska medborgare ska ha åtalats i härvan.

Den i Sverige gripne och utvisade ”Carillo havde foruden træning i spionage på Cuba også været på et længere træningsophold i Nordkorea”, läser jag i det utdrag ur boken som publicerats på Berlingske och som inte heller detta låter som ”tysk terrorism” utan snarare som en internationell terrorkoncern som är i gång.

Säpos operation kring gripandet av Kröcherbanden koordineras med dansk Säkerhetspolis, PET, som alltså parallellt medgripandet av Kröcher grep den man som Blüdnikows ebok handlar om: Jaime Okusono Martinez. Jamies bror Tomas Okusono Martinez, bosatt i Stockholm och gift med en svensk journalist, greps av Säpo och utvisades han också.

Vi får också veta att norsk, svensk och dansk säkerhetspolis samarbetade tätt kring övervakning av bröderna Martinez och kretsen kring Kröcher.

”Vi var klar over, at terroren havde nået Skandinavien for alvor”, säger Bro till Blüdnikow i utdraget till boken.
Jag har sedan länge haft uppfattningen att vi måste vända oss till våra grannländers bok- och tidningsproduktion för att få veta mer om vår egen svenska nära underrättelse- och säkerhetshistoria. Här har vi tyvärr fått ytterligare ett bevis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: